12 Ocak 2008 Cumartesi

Osman Sınav : ''Bu Türk filmleriyle sektör büyümez.''

Osman Sınav : ''Bu Türk filmleriyle sektör büyümez.''


Kurtlar Vadisi, Deli Yürek ve Ekmek Teknesi gibi reyting rekorları kıran dizilere imza atan yapımcı-yönetmen Osman Sınav star Pazar’a konuştu.
ÇOK seyredilen dizi ve sinema filmlerinin kimi zaman yönetmen kimi zaman yapımcı koltuğundaki adam o... Osman Sınav, son dizisi Pusat’ı bir anda bitirme kararından Türk filmlerine, uyuşturucu gerçeğini konu aldığı yeni dizisi Pars Narkoterör’den Elif Şafak’la üzerinde çalıştığı aşk hikayesine, her şeyi star Pazar’a anlattı. Pusat seyircinin sınavını geçti ama benimkini geçemedi.
Osman Sınav reyting rekoru kıran Pusat’ı neden yayından kaldırdığını anlattı.
Kurtlar Vadisi, Deli Yürek, Ekmek Teknesi dizilerine imza atan yapımcı-yönetmen Osman Sınav’ın ekranlardaki son yapımı Pusat’tı. Televizyondaki reyting savaşında Pusat ilk üçe girerken Osman Sınav aniden diziyi kendi isteğiyle yayından kaldırdı. ‘Hikaye, ruh ve karakterlerle çıtamı yükseltmedi’ diyen Sınav şimdi yeni bir dizi için kolları sıvadı.
Röportajın devamını okumak için devamına basınız... Reytingi yüksek dizilerin, filmlerin altında hep onun ismini gördük. Bugüne kadar birçok başarılı projeye imza attı. Yaptığı tüm işlerin arkasından hep çok konuşuldu. Özellikle de son zamanlarda çektiği mafya, derin devlet dizileriyle de gündemden hiç düşmedi. Yıllarını sinemaya veren yönetmen ve yapımcı Osman Sınav geçtiğimiz günlerde çok yüksek bütçeler harcayarak yaptığı Pusat adlı dizisini yayından kaldırdı. Herkes çok şaşırdı çünkü dizi reytinglerde ilk üçteydi. Pek çok dizi arasında reyting savaşı yaşanırken Sınav’ın reyting alan bir diziyi kaldırması şaşkınlık yarattı. ‘Pusat’ta amaçladığımız karakterler, hikaye ve ruh ekrana yansımadı’ diyen Sınav şimdi yine iddialı bir diziye imza attı: Pars Narkoterör... Başrolünü İbrahim Çelikkol’un oynayacağı dizi önümüzdeki günlerde özel bir kanalda yayınlanacak.
TRT’ye yaptığınız aile dizileriyle ve Süper Baba ile tanıdık sizi. Ama sonra ne olduysa tarzınız değişti. Neydi bu değişimin sebebi?
Değişim bende değil Türkiye’de oldu. Aslında çok bir değişim olmadı. Yaşam biçimi değiştikçe öne çıkanlar da farklılaşıyor. Mafyayı, şebekeleri, derin devleti konu alan işler yaparken hemen onun paralelinde en az onlar kadar soft Süper Baba gibi diziler de yaptım. Mesela Kurtlar Vadisi ve Deli Yürek’i yaparken Ekmek Teknesi ve Hayat Bağları’nı da yaptık. Yani birdenbire tarzımın değiştiğimi söyleyemem. Ama tabii şöyle de bir gerçek var. Gündem çok sık ve sert bir şekilde değişiyor ve yaptığım vurdulu kırdılı diziler de Türkiye’nin bir gerçeği. İçinde olmadığım, bilmediğim ve hissetmediğim bir güne uyanmak istemiyorum. Yaşadığım ülkenin gündemini bilmek istiyorum. Bu gerçekleri yansıtmak için bu tarz dizileri yapıyorum.
KURTLAR VADİSİ İÇİN VİCDANIM RAHAT
Kurtlar Vadisi, Deli Yürek, Pars Kiraz Operasyonu dönemlerinde hiç eleştiri aldınız mı?
Hayır, hiçbir şekilde eleştiri almadım. Kaldı ki Türkiye’nin gündemini sorgulayan işler daha önce Türkiye’de yapılmıyordu. Bunlar bir ilk. Her zaman da yaptığım işlerin arkasındayım.
Yaptığınız dizilerdeki kahramanları örnek alan gençler geçtiğimiz senelerde sokaklarda onlar gibi dolaşıp, racon kesip hatta ve hatta adam yaralamıştı. Olayların bu noktaya gelmesinden dolayı pişmanlık duydunuz mu?
Asla pişmanlık duymadım. Sanki bunlardan dolayı bir sürü insan kötü alışkanlıklar kazanmış, adam öldürmüş gibi konuşuldu. O gündem suni bir gündemdi ve arkasına hiç bakılmadan, ne sosyolojik, ne psikolojik bir gerekçeye dayanmayan tamamen dedikodu tarzında yapılan bir tartışmaydı. Biz bu işi yaparken toplumun gençlerin örnek alacağı karakterler yaratmaya çalışıyoruz. Bu rol model de taklit edilsin, beğenilsin istiyoruz. O yüzden de hiç pişman değilim. Bence birçok genç bu modeller sayesinde kendi kültürüne daha çok yaklaştı. Tabii ki insanların arasında psikopatlar da olacaktır. Yani onun zaten ruhunda psikopatlık olduğu için diziye bakıp ‘Böyle daha artistik oluyormuş’ diyorsa zaten o kişinin tedavi edilmesi gerek. Onların yüzünden de vicdan azabı çekemem. Ayrıca eğer belli bir toplumsal etkilenmeden ve çürümeden bahsedeceksek başka şeylerden söz etmeliyiz. Sabahtan akşama kadar bu toplumun yaşama üslubuna, toplumsal değerlerimize uymayan bir takım insanlar kırıtarak program yapıyor. Bunlar da rol model. Onları da örnek alan genç kızlar var. Neden bunları kimse konuşmuyor ve tartışmıyor?
OYUNCULAR ARASINDA GERGİNLİK YAŞANDI
Şimdiye kadar yaptığınız tüm projeler yüksek bütçeli çekildi. Son olarak Pusat için de oldukça yüksek paralar harcadınız. Buna rağmen dizi ilk üçteyken birdenbire bitti. Neydi bitmesinin sebebi?
Bunun kanalla alakası yok öncelikle onu söyleyeyim. Aksine onlar ‘Ne olur devam edelim. Biz mutluyuz. Dizi beğeniliyor’ diye baskı yaptılar. Ama bana göre dizi bizim standardımıza göre bir iş olmadı. Hiç mutlu etmedi beni. Hedeflediğimiz kaliteye ulaşamadı. İfadeler yeteri kadar çıkmadı. Senaryonun amaçladığımız karakterler, hikaye ve ruh ekrana yansımadı. Bizim çıtamız yani Osman Sınav’ın imzasının olduğu çıta çok yüksek olduğundan da dizi o çıtayı yükseltemeyecekti. Hedeflediğimiz kaliteyi de göremediğim için bitirme kararı aldım.
Oyuncular mı iyi değildi?
Sadece oyunculara yükleyemem ama evet o da var. Fakat bir bütün şeklinde düşünecek olursak hiçbir şekilde çıta yükselmedi.
Sette çıkan kavgalar yüzünden de bittiği söyleniyor...
Her sette olduğu gibi zaman zaman gerginlikler yaşandı bizde de ama öyle bahsedilen gibi oyuncuların arasında şiddetli kavga falan olmadı. Zaten öyle bir şeyden dolayı herhalde çok tutan bir diziyi kaldırmazdık.
Vurdulu kırdılı diziler yapıyorsunuz. Peki, sizin tercihiniz ne yönde olurdu?
Çok daha sade, kişisel ve içsel hikayeler anlatmak istiyorum. Yaşama kültürümüze ait daha soft ama derin taraflarını da gösterecek hikayeler anlatmak istiyorum. Ama öyle bir ülkede yaşıyoruz ki kişisel tercihlerimize kalmıyor mesele. Ülkenin sorunları o kadar baskın çıkıyor ki, o noktada sorumluluk sahibi biri olarak ‘Bir dakika ben şurada bunlar dururken bir soft dizi yapayım’ diyemiyorsunuz. O yüzden de ülkenin gündeminden ve içinde bulunduğumuz durumundan kaynaklanarak bu tarz dizilere yönleniyorum. Çünkü içinde yaşadığımız durumu sorgulamak gerekiyor.
Uyuşturucu gerçeğini yansıtacağız
Pusat biter bitmez Pars Narkoterör’ün çekimlerine başladınız...
Bundan 20 yıl önce uyuşturucu pazarında sadece geçiş ülkesiydik, köprüydük. Şimdi aynı zamanda tüketim toplumu haline getiriliyor. Bunun da bazı sebepleri var. Türkiye’den illegal olarak transit geçit istendi. Türkiye’de buna izin vermedi. Onlar da yani bunu yapan güçler de ‘Bunun faturasını sana keseriz’ dediler ve Türkiye’yi tüketim ülkesine getirmeye çalıştılar. Toplumumuzda gençler çoğunlukta. İşte bu tabloyu görünce de böyle bir dizi yapmaya karar verdim.
Kimler oynayacak dizide?
Başrolde İbrahim Çelikkol var. Vatanı için gözünü kırpmadan uyuşturucu baronlarının üzerine giden polisi canlandıracak. Seda Bakan, Nida Şafak, Atilla Olgaç, Mehdi Kadirgül ise diğer oyuncular.
Ne zaman yayınlanacak dizi?
Ocak ayı içinde yayınlanacak ama gününe henüz karar vermedik. Yanlış bilmiyorsam bu bir film projesiydi. Biz Pars metaforu üzerinden projeyi yaptığımızda planlarımız vardı. Yani filmle başlayıp diziyle devam etmek A planı, film olarak başlayıp yine filmle devam etmek B planı, yine filmle başlayıp diziyle devam edip yine filmle devam etmek ise C planıydı. Biz şimdi C planı üzerine yoğunlaşmış durumdayız.
Bu Türk filmleriyle sektör büyüyemez
Son dönemlerde çekilen Türk filmlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bence müthiş şeyler yapılmıyor. Küçük küçük filmler yapılıyor. Türkiye’de 2 milyon dolarlık film yaparsanız batarsınız. Eğer herkes küçük bütçeli filmler yapmaya devam ederse büyüyemeyiz. Büyümek için en az beş milyon dolarlık film yapmak gerekiyor. Sen git 300, 500, 700 bin dolarlık film yap. Sonra da gösterime 30 tane film girdi diye sevin. Şimdiye kadar toplasanız bir iki tane film var iyi olan. Diğerleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.
Dizilerde gördüğümüz yeni yüzleri filmlerde de görmeye başladık. Eskiden sinema oyuncuları tiyatrodan yetişirdi. Şimdi ise dizilerden mi yetişiyor?
Her ne kadar film sektöründe bir gelişme olmasa da dizi sektöründe müthiş bir gelişme var. Zaten her hafta 90 dakika film gibi dizi çekiyoruz. Onun için de sinema dizi oyuncularından medet umuyor. Çünkü onlar dizilerde çok seyredildiği için, dizide seyredenler filmi merak edip sinemaya gidiyor.
Elif Şafak ile aşk hikayesi üzerinde çalışıyoruz
Beğendiğiniz oyuncular var mı?
İsim vermeyeyim. Hepsini seviyorum. Ama herkesin alınmayacağı ve anlayışla karşılayacağı bir isim söyleyebilirim. O da Kenan İmirzalıoğlu. Hem star olarak hem oyunculuk anlamında, sürekli kendini yetiştiren, yenileyen ve kendisine hayran olduğum bir isim.
Kendi dizilerinizin dışında seyrettiğiniz diziler var mı?
Güzel, keyifli diziler yapılıyor. Ama inanın seyretmeye fırsat bulamıyorum. Ara sıra elimden geldiğince dostlarımın sevdiğim insanların yaptığı projeleri takip etmeye çalışıyorum. Onun dışında hiç seyrettiğim bir dizi yok.
Yeni projeleriniz nedir?
Yaptığım film ve dizilerin dışında çok farklı projelerim var. Fakat hazırlık aşamasında olduğu için çok fazla bir şey söyleyemem. Ama sadece şunu söyleyebilirim. Proje yakın tarihle ilgili olacak. Ayrıca iki yıldır da Elif Şafak ile bir hikaye çalışıyorum. Çok eskiden beri yapmayı planladığım, hayalini kurduğum İstanbul odaklı bir aşk hikayesi çekmek istiyordum. Bu isteğimi Elif ile konuştuğum ve kendisi de uzun zamandır bu hikaye üzerinde çalışıyor. 2009’a bitirmiş oluruz diye düşünüyorum.


HALE CEYLAN BARLAS -Star Gazetesi

Hiç yorum yok: